警告!

本人並沒有接受過任何正統神學訓練,所有發表內容,全屬個人信仰心得及教會生活經驗分享,敝blog負能量爆燈,如閱讀時感到不適,或出現任何不良反應,包括痰多咳嗽,夜睡不寧,神經緊張,潮熱汗出,心煩多疑,踎身起身見頭暈等徵狀,請即時停止,並向專業人士尋求協助。

2016年12月19日 星期一

信與不信,不能同食一撻


信與不信呢個問題,真係已經到好老土,不過由於參加咗思道平台的活動,不免又要總結一下自己的諗法。


你問我信信聯婚對信仰有無幫助,其實我會答你有,我無大家諗得咁反傳統,但我講果幫助唔係教會講果套。教會話有共同信仰,彼此有相同價值觀,對兩個人的感情同他日婚姻有幫助,即係,教會成日同你講,信仰唔同,淨係十一奉獻比唔比已經有排拗,仲有第日教仔呢,睇死信與不信一定家嘈屋閉。呢種睇法實在過於簡單,甚至叫得上膚淺。一個人的價值觀形成有好多複雜的原因,唔係單單信仰相同,大家諗野睇野就係接近,大家就可以做神仙眷侶,我好肯定咁講,你成長背景、家庭環境形響你點揀伴侶,絕對大過教會。去到我呢個年紀,身邊D人結晒婚,我咪一樣見過基督徒夫婦要為錢嘈交,一樣會嘈究竟比幾多奉獻,如果兩個信徒結婚就會交齊十一奉獻,我相信教會奉獻會升返一倍左右啦。

信信聯婚係教會最大優勢係,係教會有豐厚的輔導資源,係有問題時可以適時介入幫手。信信聯婚的人需要教會的照顧,教會為咗打同運,亦需要信信聯婚代其宣傳家庭價值,生養眾多,形成一種互惠互利的共生關係。你話我會唔會諗得太功利,試下今晚即時宣佈,果堆天主教基督教名校,信主無分加,一夜之間,你估唔見咗幾多「基督徒」父母。你試下教會,今個星期cancel晒Awana英語主日學,又有幾多「基督徒」父母帶埋個仔女轉會。

對搵唔到的人無幫助仲好大破壞,搵唔到又分三大類,男信女不信、女信男不信、食自己。

雖然話有一軛論,但男信女不信在教會私下相當受歡迎,至少好少可棒打鴛鴦叫你分手,仲好有心成日叫你邀請另一半返黎,返到黎仲無話會問長問短,逼佢聽福音。因為中國傳統想法,係嫁雞隨雞,嫁狗隨狗,大家認為女方最後會信,變成教會實質增長,所以大家比較有心機放長線釣大魚,慢慢傳福音,返教會唔會比去好似比人Sale旅遊會藉咁,幾個人夾一個,疲勞轟炸。就算女方長時間唔信都好,甚至到最後,女方係未信情況下佢地結咗婚,因為教會願意接納,男方因為感情問題而離開教會的機會較低,我真係好少見過有弟兄,因為條女唔信而走人。

調轉女信男不信,女方往往係教會承受極大壓力,成日擔心佢比人呃,成日比人問有無做愛,擔心佢比人食咗隻豬,比人滾大個肚,比人騙財騙色,雖然我明白,教會姊妹唔少真係純近乎鈍,真係唔呃你呃邊個。好多教會明文規定同不信的人拍拖要停事奉,停聖餐,甚至會逼你分手,而呢D紀律好似專為姊妹而設咁,我見過一D男信女不信的例子,同居埋,男方係教會依然可以事奉,無人執行紀律。另一單比有個姊妹比人知道同個唔信嘅拍拖,連崇拜上台獻詩都比人ban。大家亦覺得個弟兄好似聖人咁,從來無性衝動,從來唔扑野,好少會有人去探聽弟兄有無搞過(or by default當佢地有) ,但姊妹通常都係呢D紀律嘅受害者。

結果,我見到經常出現兩個情況,第一,女方拍拖堅持一段時間,或者決定結婚後,索性離開教會,免得受人白眼。唔少教會傳道人講明係唔祝福信與不信嘅婚姻,唔鼓勵甚至係反對教友出席,沈旭輝個例子,你話沈旭輝同佢老婆段婚姻係不被祝福,佢地兩個無幸福,但我好肯定佢地幸福過果堆,最後要係屋企養貓嘅獨身恩賜囉。

其二,如果個男仔真係好鍾意個女仔,真係好想結婚 or 合法扑野,但又真係唔想信耶穌,佢會講大話呃個女仔話信。大家聽到後哈利路亞感謝主,禱告蒙應允,流淚撒種觀呼收割。然後個男同一時間上初信班、洗禮班同婚前輔導,洗完禮book教堂結婚行禮,一條龍服務。咁結咗婚,甚至生埋仔個男人先坦白話自己其實唔信,咁叫個姊妹可以點?婚後初初或者都會見佢地返下教會,之後生命影響生命,慢慢消失。

咁樣教會想出現邊個情況多D,佢地兩個因種種原因離開教會,定係接納呢種現象,期待日後有所轉變呢。

呢種信與不信嘅經歷,又再加深信與不信無好結果呢個刻板印象,而呢個現象,只不過係教會自我預言應驗,你覺得佢地會出事會散,所以千方百計去搞散佢地,結果真係散咗同出事。

食自己果班又點,又可以分弟兄同姊妹兩個Case黎講。之前睇過基督徒婦女協會一個調查,覺得自己有獨身恩賜的姊妹,唔到5%,即係有大部份未婚的姊妹,係唔覺得自己有乜獨身恩賜而被逼守寡,引發的問題,可能比信與不信更嚴重,已經變成一個社會問題。出黎社會做事,大家或多或少曾經遇過D女高層,三十到尾四十出頭,無拖拍嫁唔出,訓身工作,全情投入,個人mean到爆,固然覺得天下間所有男人得罪咗佢,佢咁好條件做乜無人揀,亦同時發揮強大嘅queen bee syndrome,對所有後生過自己嘅女同事睇唔順眼。

當教會有好多呢類人時,氣氛又點會和諧呢,查一次經都刀光劍影,暗藏殺機。

我一直有個陰謀論,教會其實係比呢班姊妹撐起,佢地好多時間去事奉,身上又好多閑錢去奉獻,所以教會養寇自重,無心去解決姊妹嫁唔出呢個問題,個個有家庭要相夫教子時,仲邊有心去教會事奉,有錢都留返同老公去旅行啦,有錢都留返比仔女日後讀書啦,仲比錢教會擴堂咩 。嗱,做個非正式統丫,你教會兒童學主力做服侍果班人,係咪就係呢班嫁杏無期嘅姊妹?同時佢地又會幫手插花同帶詩班,讀神學院延伸課程。

我唔係想鬧班姊妹,佢地都係教會呢套價值觀之下嘅受害者。求學時叫你比心機讀書,唔好輕易去談戀受,影響學習,上帝會為你預備,你唔係信唔過上帝嘛。到出黎做野,又叫你趁年輕奉獻主用,唔係到臨老走唔郁先去非洲宣教咩,當一個人結咗婚個心就去左家庭到,趁自己仲單身時多經歷一下,多嚐主恩滋味。怕你唔順服仲引多段聖經:「沒 有 出 嫁 的 、 是 為 主 的 事 挂 慮 、 要 身 體 靈 魂 都 聖 潔 . 已 經 出 嫁 的 、 是 為 世 上 的 事 挂 慮 、 想 怎 樣 叫 丈 夫 喜 悅 。」去到三十出頭,先突然同你講,那人獨居不好,要「六個一」,「一生一世,一男一女,一夫一妻」,咁樣生命先完滿。你年紀唔細,好搵返個人,要生仔就趁早,單身唔係唔好,不過結婚比較好囉,丈夫先係頭,你睇下師母廿幾年黎幾咁支持我,就知一個家庭對事奉者係好緊要。但你唔能夠降底標準喎,因為你要搵到上帝預備比你果個,唔好揀錯。

結果,班姊妹到三十幾歲人,驀然回首先發現,過去十幾二十年青春比晒教會,教會又幫唔到佢地搵老公,自己專心事奉又好少同異性深入接觸,白紙一張,未拍過拖,經驗值近乎零然後叫佢地打大佬,要拍拖要結婚要生仔,想緊張亦唔知係邊到埋手。 

咁弟兄果邊又點呢,作為一個資深單身弟兄,我想講話係男女比例極唔平衡底下,做弟兄亦唔會好過,唔好以為咁樣就好容易溝到姊妹,一樣係極級困難。因為無論社會同教會之中,係鼓勵姊妹向上嫁,要搵一個社會經濟地位,以致屬靈生命好過自己嘅男人,因為聖經話丈夫係妻子的頭,妻子最多做條頸。

姊妹25歲自己搵萬五,希望嫁個搵二萬五,30歲自己搵二萬五,想搵過最少搵三萬五,到自己35歲,自己搵到過三萬五,對方最少係專業人士月入五萬以上,到40歲自己都係專業人士時,唔係人中之龍仲點襯得起自己。到姊妹呢個年紀,專心係教會事奉咗十幾二十年,分分鐘讀咗幾個神學延伸課程,做埋執事會主席,再要搵個比自己屬靈嘅人,兩樣加埋,我唔敢話香港教會入面無呢D人,每幾十年應該出到幾個嘅……,而一個靈命好,月入以十萬計的青年才俊,又何須揀件35+的中女呢?

咁係呢情況下,一D年紀稍大嘅在職團契,慢慢變成姊妹團契,弟兄無立錐之地,最終離開,又令姊妹識到男仔嘅機會更加細,跌入惡性循環。

成日有人話我有破壞無建設,批評容易投入困難,咁我又講下教會日後可以點做。

若然我咁勁揪,寫幾寫就打爆咗個軛,教會突然間多咗 好多信與不信的情侶同夫婦,教會有乜資源去應對,點樣去關心呢班人,點教導佢地?對教會黎講有乜衝擊。呢D野,教會係打破一軛論前,真要坐底好好研究下,謀定而後動,突然無咗班中女撐住,教會都唔知會變成點。或者傾完之後,大家寧願守寡都唔想打爆個軛,咁樣大家就要認認真真諗諗,教會應該點樣去牧養呢班人呢。

當討論仍未發生,真係唔好要求人做到D乜。

4 則留言:

  1. https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%83%85%E4%BA%BA%E8%8A%82

    情人節的起源有多個版本,收錄如下。
    古羅馬「華倫泰」的傳說
    據《世界圖書百科全書》(World Book Encyclopedia)資料指出:「在公元後200年時期,羅馬皇帝克勞狄二世禁止年輕男子結婚。他認為未婚男子可以成為更優良的士兵。一位名叫瓦倫丁的教士違反了皇帝的命令,秘密為年輕男子主持婚禮,引起皇帝不滿,結果被收監,據說瓦倫丁於公元269年2月14日被處決。」

    昔日羅馬皇帝禁止男子結婚,是因為他認為已婚的士兵怕自己戰死則留下妻子兒女乏人照顧,不會奮勇作戰,損害羅馬軍的戰鬥力,不利羅馬對外侵略擴張領土的國策
    愚見認為,教會為保障勞動力和資金的供應,使盡手段或明示或暗示阻止女信徒結婚,正和羅馬皇帝的想法如出一轍

    回覆刪除
  2. 『食自己果班又點,又可以分弟兄同姊妹兩個Case黎講。』

    老兄, 你講左姊妹個 Case, 好似未講弟兄喎。

    回覆刪除
    回覆
    1. 好! 姊妹要 marry up, 弟兄要 marry down. 兩條線永遠走唔埋,死症!

      刪除